Logo

Guide til boligkøb: Få styr på de 6 faser

Et boligkøb er en stor beslutning, og der er mange praktiske og økonomiske spørgsmål, du skal tage stilling til undervejs. Processen kan virke uoverskuelig, og derfor har vi lavet en guide til boligkøbets faser, du kan læse nedenfor, som hjælper dig igennem købet fra start til slut.

Hus Købe Nyt

Fase 1: Få styr på økonomien og dine drømme  

Fase 2: Gå i gang med din boligsøgning

Fase 3: Gennemgå alle dokumenter på de boliger, du overvejer

Fase 4: Tag fat i os, når du har fundet drømmeboligen

Fase 5: Få styr på købsaftalen

Fase 6: Mens du venter på din nye bolig – få styr på finansieringen, forsikringerne og din fremtidige økonomi

Få hjælp til at komme videre med dit boligkøb

Fase 1: Få styr på økonomien og dine drømme  

img

Det første skridt, når drømmen om en ny bolig opstår, er at få overblik over økonomien. Du skal starte med at finde ud af, hvordan du ønsker, din økonomi eventuelt skal se ud i en ny bolig. Ønsker du samme rådighedsbeløb, som du har nu? 

Tag en snak med os om dine boligdrømme allerede inden, du starter din søgning, så vi sammen kan finde ud af, hvad der økonomisk kan lade sig gøre. 

Du kan med fordel prøve vores boliglånsberegner og få en ide om, hvor meget du kan låne til en ny bolig. 

Beregn, hvor meget du kan låne

Tag fat i os for en mere præcis beregning på, hvad du kan låne for. 

Fase 2: Gå i gang med din boligsøgning

img

Når du har styr på økonomien og ved, hvor meget du nogenlunde kan købe for, kan du gå i gang med at drømme og søge efter din nye bolig. Overvej, om du har råd til den beliggenhed, du ønsker, hvor stor en bolig, du har behov for m.m.  Husk, at det sagtens kan være, at der er nogle af dine drømme, du bliver nødt til at gå på kompromis med, for at du kan komme i mål med et boligkøb. 

Derfor er det vigtigt, at du bliver afklaret omkring de vigtigste prioriteter og behov, som du ikke kan gå på kompromis med. Er det fx afstanden til din arbejdsplads, boligtypen, antal af værelser, standen på boligen eller andet. 

Din boligjagt bliver nemmere og mere målrettet, når du kender dine behov, og du hurtigere kan udvælge de mest relevante boliger.

Når du for alvor går i gang med at søge løs efter din nye bolig, handler det om at se så mange som muligt, så du kan få en ide om, hvad det egentlig er, du kan få for dine penge. Søg derfor løs på nettet, gennemse alle billeder, kig i tilstandsrapporter og tag ud og se en masse boliger. 

Fase 3: Gennemgå alle dokumenter på de boliger, du overvejer

img

Når du har fundet en bolig, du synes, er interessant, er det vigtigt at du kigger alle de dokumenter, der er lavet på boligen igennem. På salgsopstillingen kan du se detaljer om boligens nuværende økonomi, energimærkning og omkostninger. Her får du vigtige oplysninger om, hvad du kan forvente i omkostninger til forbrug, og om boligen derfor passer til din økonomi.  

Derudover er det vigtigt, at du gennemlæser tilstandsrapporten, så du får en ide om boligens generelle stand, og om der eventuelt er nogle ting, du vil skulle istandsætte og dermed sætte penge af til i økonomien. Her kan du med fordel alliere dig med en byggesagkyndig eller anden byggekyndig, som kan hjælpe dig med at give et estimat på, hvad det eventuelt vil koste dig at udbedre fejl og mangler i henhold til tilstandsrapporten. 

Fase 4: Tag fat i os, når du har fundet drømmeboligen

img

Når du har fundet en bolig, du gerne vil give et bud på, er det vigtigt, at du tager en snak med os om boligen. Tag derfor fat i din rådgiver, så vi kan regne på, om du har råd til den bolig, du kigger på, og i hvilket prisleje, du kan give et bud. Vi kan her hjælpe dig med at få en ide om, hvordan din økonomi vil se ud, hvis du køber boligen og hvor stramt, du eventuelt vil sidde i det. 

Det kan sagtens være, at dine lånemuligheder ser lidt anderledes ud, når vi beregner på en præcis bolig, da vi her kan tage udgangspunkt i den enkelte boligs ejendomsskat, varmeudgift m.m., som er afgørende for, hvordan økonomien hænger sammen. 

Fase 5: Få styr på købsaftalen

img

Købsaftalen udarbejdes
Når sælger har accepteret dit bud på boligen, skal der udfærdiges en købsaftale. Ejendomsmægleren laver et udkast til en købsaftale. Her er det vigtigt, at du får skrevet et bank- og advokatforbehold ind i aftalen, da vi som bank og en anden professionel rådgiver skal gennemgå aftalen og alle dens juridiske bilag, inden du skriver under. Hvis fristen for bank- og advokatforbehold ikke er sat til 6 hverdage i aftalen, må du gerne sikre, at det bliver gjort, så vi har den nødvendige tid, det kræver, til at se aftalen igennem. 

Vi hjælper dig gerne med kontakt til en af vores samarbejdspartnere, der sørger for, at aftalen også juridisk er i orden, da vi som bank kun forholder os til de økonomiske aspekter ift. købet. 

Købsaftalen underskrives
Du underskriver købsaftalen med forbehold for godkendelse af os og din eventuelle advokat. Når du har underskrevet kontrakten, fungerer den i første omgang som et købstilbud til sælger. Men når sælger underskriver, accepterer han og/eller hun aftalen.

Når købsaftalen er underskrevet
Vi gennemgår købsaftalen og sikrer os, at finansieringen hænger sammen ift. din økonomi. Her vil vi kontakte dig, så vi sammen kan gennemgå den samlede økonomi ift. købet. Herefter sørger vi for godkendelse af handlens økonomiske forhold overfor sælgers ejendomsmægler, hvor både du/I som køber og din advokat/køberrådgiver er cc., så alle parter kan følge handlens proces, og du som køber kan føle dig tryg i købsprocessen.  

Vi hjælper dig med at overføre 1. del af udbetalingen til sælgers ejendomsmægler, som fremgår af købsaftalen. Derudover stiller vi en købesumsgaranti over for sælgers pengeinstitut, der garanterer, at beløbet bliver deponeret senest på overtagelsesdagen. Vi vil i samme omgang oprette en midlertidig konto til dig, som vi bl.a. bruger til at overføre købesummen til sælger fra.

Fase 6: Mens du venter på din nye bolig – få styr på finansieringen, forsikringerne og din fremtidige økonomi

img

Når købet er gået igennem, og du venter på at få overdraget nøglerne til din nye bolig, er der en række ting, vi sammen kan bruge tiden på at bringe i orden.

Valg af finansiering: Hvilket boliglån skal jeg vælge?

Vi kontakter dig, så vi sammen kan lægge os fast på det endelige lån, der passer til dit liv og din økonomi. Det vil typisk være et realkreditlån med en løbetid over 20 eller 30 år, der finansierer størstedelen – op til 80 % af værdien. Det er dog muligt at aftale en kortere løbetid, hvis du ønsker det. Du skal minimum lægge 5 % af boligens pris som udbetaling. Du kan optage et boliglån hos os på de resterende 15 % af købsprisen, men du har selvfølgelig mulighed for at betale mere end 5 % i udbetaling og dermed optage et mindre boliglån i banken, som oftest også er det dyreste af de to lån.  

Læs mere om de forskellige typer af realkreditlån

Når vi sammen har lagt os fast på finansieringen, vil du modtage en række dokumenter til digital underskrift. 

Få styr på forsikringerne 

Tegn en ejerskifteforsikring
Du skal have tegnet en ejerskifteforsikring, som skal være gældendende  senest fra overtagelsesdatoen. Forsikringen giver dig økonomisk tryghed, hvis du finder skjulte skader i din nye bolig. Sælger betaler altid i udgangspunktet halvdelen af den billigste basis ejerskifteforsikring, som du har fået et tilbud på i købsaftalen. 

Inden du overtager din nye bolig, er det også en god ide at få styr på de øvrige forsikringer. 
Gennem vores samarbejdspartner Købstædernes Forsikring har du mulighed for at få tegnet de rigtige forsikringer, så både du og din bolig er bedst muligt dækket. 

Når du optager et bolig- eller realkreditlån, er det et krav, at du har en gældende brandforsikring, inden du overtager din nye bolig. Undersøg derfor og tegn en husforsikring i god tid, så du er sikker på at kunne sende informationer om police-nr. m.m. inden overtagelse. 

Derudover er det en god ide at tænke i en indboforsikring, så du er sikret, hvis din bolig bliver udsat for skader. 

Læs mere om forsikringer gennem Købstædernes Forsikring

Få styr på din fremtidige økonomi

Læg et nyt budget
Når du køber en bolig, sker der som regel ændringer i din økonomi – det kan fx være på grund af boliglånets størrelse. Husk derfor at lægge et nyt budget, der tager udgangspunkt i dine eller jeres nye økonomiske situation. Er du førstegangskøber, er der nye udgifter til fx boliglån og forsikringer, der skal ind i budgettet. Til gengæld har du mulighed for skattemæssige fradrag på grund af dit boliglån. Brug eventuelt budgetfunktionen i Mobilbank. 

Du kan også lægge et budget med vores budgetskema. 

Hent budgetskema

Tilret din forskudsopgørelse
Der er mange nye udgifter, når du køber bolig – men også nye fradragsmuligheder, da du kan få fradrag for dine renteudgifter ved et boliglån og et realkreditlån. Du kan med fordel tilpasse din forskudsopgørelse, hvis du gerne vil have gavn af fradraget løbende over året, og ellers vil det automatisk blive tilføjet til din årsopgørelse. 

Giv din pension og personforsikringer et tjek
Har du købt en bolig, der øger dine fremtidige udgifter, er det vigtigt, at vi sammen gennemgår din pension og dine personforsikringer. Så sikrer vi os, at du og/eller din eventuelle ægtefælle eller samlever kan blive boende, hvis en af jer skulle blive ramt af en kritisk sygdom, miste arbejdsevnen eller dø.

Læs mere om vores personforsikringer

Brug for personlig rådgivning? 

Har du brug for hjælp til at komme videre med dit boligkøb? Du er altid velkommen til at tage en snak med en af vores rådgivere, som kan hjælpe dig med at få overblik over økonomien i dit boligkøb og kan fungere som løbende spar­rings­part­ner gennem hele købsprocessen.