Logo

Stor lokal opbakning til Kystliv Holbæk

11. August 2021

Kystliv Holbæk er en succeshistorie om, hvordan lokale ildsjæle og samarbejdspartnere gør en god idé til virkelighed. Sparekassen Sjælland-Fyn og Fonden for Sparekassen Sjælland er også engageret i projektet og har bidraget med en donation på 600.000 kr. til det maritime center.

img

Foto: Ture Møller

Håndværk, ånd og fællesskab på havnen

I juni 2019 slog Kystliv Holbæk for første gang porten op for publikum, og allerede den første weekend strømmede 7.000 nysgerrige besøgende til. Siden da har det summet af maritimt håndværk og fællesskab tilsat en duft af hårdt arbejde, træspåner og tjære i det maritime center. Kystlivscentret er nu solidt forankret i en af de gamle trælasthaller på Holbæk Havn side om side med Nationalmuseets afdeling for søfart – et projekt som ikke havde været muligt uden stor lokal opbakning.

To maritime ildsjæle står bag

Ideen om et kystlivscenter på Holbæk Havn blev søsat, da to ildsjæle med maritim baggrund for nogle år siden luftede ideen for et par venner med kendskab til Holbæk Havn. De rigtige kontakter blev skabt, der – sammen med byrådet – bakkede op om projektet. Kommunens kulturchef kontaktede Sparekassen Sjælland-Fyn, som også gerne ville bakke op om det spændende maritime projekt på havnen. Derfra fik projektet for alvor vind i sejlene, da sparekassen kunne bidrage med finansiering, så de to maritime ildsjæle bag projektet kunne ansættes i 2 år.

”Det var en stærk oplevelse at møde de to maritime projektmagere, en erfaren rebslager og en ligeså erfaren bådebygger. Visionerne var store, og vi fik for alvor sat kursen for projektet, da jeg i sin tid kontaktede sparekassen og fortalte om de to ildsjæle, der var klar med et projekt, der kunne styrke udviklingen af den maritime kultur og arv på Holbæk Havn. Jeg mener, at Kystlivscentrets første år har dokumenteret, at det var en rigtig god ide, at kommunen og den lokale sparekasse fandt sammen i en fælles tillid til, at Kystliv Holbæk var et seriøst projekt, der matchede vores ønske om at varetage og udvikle Holbæks maritime kulturarv”, siger kulturchef Brian Ahlquist, Holbæk Kommune.

Når gode kræfter finder sammen

Samarbejdet bag Kystlivscentret viser, hvad man kan gøre, når man sammen sætter sig et mål og har samme vision.

”Da sparekassen fik en henvendelse fra Holbæk Kommune og kulturchef Brian Ahlquist, gik vi hurtigt i tænkeboks. Det var et lovende projekt, som vi gerne ville støtte op om, og det har jo vist, at når gode kræfter samles i et fællesskab, så sker der noget. Kystliv Holbæk har på meget kort tid udviklet sig til en markant succes på Holbæk Havn - det er vi meget glade for,” siger Lars Petersson, administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn.

Projektet har nu vist sin bæredygtighed, og Holbæk Kommune har besluttet at give en fast driftsstøtte til Kystliv Holbæk, så vi i dag har en attraktiv seværdighed på Holbæk Havn, som formidler fjordliv og bådebyggertraditioner til glæde for lokale såvel som turister. Derudover har Sparekassen Sjælland-Fyn og Sparekassen Sjælland Fond støttet op om det maritime center med en samlet donation på 600.000 kr.

”Det er utroligt så flot, det er lykkedes at etablere et Kystlivscenter, som trækker gæster og turister til havnen. Det var jo historien om humlebien, der ikke kunne flyve, og så kan den alligevel, når fællesskabet folder sig ud,” tilføjer Lars Petersson, administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn.

Flere end 20.000 gennem porten

Da samfundet grundet Covid-19 lukkede ned i det tidlige forår 2020, havde 1.800 skoleelever allerede været gennem hallen og flere end 20.000 mennesker er gået gennem portens tæller, ligesom det altid summer af frivillige med mange forskellige gøremål.

”Det har været en fantastisk oplevelse fra, da vi for år tilbage luftede ideen om et Kystlivscenter og endte med projektet på Holbæk Havn. Vi har fået flot opbakning både fra kommunen og ikke mindst Sparekassen Sjælland-Fyn. Vi satte alle sejl og kom vel i havn med drømmen om et Kystlivscenter i Holbæk. Fantastisk og stor tak til alle – nu skal vi i gang med at bygge flere joller sammen med frivillige og lokale skoler, vi skal udvikle maritime kurser og efteruddannelser og derudover en maritim 10. klasse sammen med alt det andet. Hiv op og lad gå,” siger en glad bådebygger og leder af Kystliv Holbæk, Ture Møller.

Spørgsmål

For yderligere information kontakt:

  • Ture Møller, leder af Kystliv Holbæk
  • Lars Petersson, administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn
  • Brian Ahlquist, kulturchef i Holbæk Kommune